Kuchnia chi??ska
1 ma??y suszony polski grzybek
40 dag pieczarek
3- 4 ??y??ki posiekanego pora (tylko bia??a czÄ???Ä?)
1 - 2 roztarte zÄ?bki czosnku
3 ??y??ki startej marchwi
1 ??y??ka startego ??wie??ego imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
1 ma??a cebula, drobno posiekana
1 bia??ko lekko roztrzepane
2 ??y??ki posiekanej zielonej pietruszki
olej do sma??enia
Sos przyprawowy:
1/4 szklanki roso??u lub wywaru z grzyb??w
1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej
2 ??y??ki sosu sojowego
1 ??y??ka wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki |
Suszony grzybek wymyÄ?, zalaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ? na 1 godz., gotowaÄ? do miÄ?kko??ci, odcedziÄ?, wywar odstawiÄ?. Grzybka bardzo drobno posiekaÄ?. Ca??e pieczarki wrzuciÄ? na wrzÄ?cÄ? wodÄ?, gotowaÄ? 2 min, prze??o??yÄ? do cedzaka (wodÄ? zu??yÄ? do przyrzÄ?dzania zupy lub sosu). WystudziÄ?, drobno posiekaÄ?, zamieszaÄ? sos przyprawowy. 2 ??y??ki oleju mocno podgrzaÄ? na gorÄ?cej patelni, na du??ym ogniu, wsypaÄ? cebulÄ?, imbir i czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek, dodaÄ? por i marchew, mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, wsypaÄ? pieczarki i posiekany grzybek, sma??yÄ? 30 sek nie przerywajÄ?c mieszania, wlaÄ? zamieszany sos przyprawowy, mieszajÄ?c dusiÄ? do zagotowania i zgÄ?stnienia. ZestawiÄ? z ognia, energicznie mieszajÄ?c sk??adniki wlaÄ? bia??ko, wsypaÄ? zieleninÄ?, dok??adnie wymieszaÄ?. Rolki przyrzÄ?dziÄ? jak w przepisie: Rolki z miÄ?sem z kurczaka. PodawaÄ? na gorÄ?co na przekÄ?skÄ?, jako przystawkÄ? lub na kolacjÄ?.
Proporcje: dla 4-12 os??b
|