Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KO?DUNY CHI??SKIE W ROSOLE

Kuchnia chi??ska
Nadzienie:
1/2 kg zmielonej wieprzowiny
1 roztrzepane jajo
2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??ka sosu sojowego
1 roztarty zÄ?bek czosnku
2 posiekane cebule dymki
??wie??o zmielony pieprz do smaku
s??l do smaku
Ciasto:
2 szklanki mÄ?ki
1 roztrzepane jajo
1 ??y??eczka soli
oko??o 5 ??y??ek wody
Ros????:
8 szklanek wywaru I, II lub roso??u z kury
sos sojowy do smaku
2 ??y??ki posiekanego szczypioru lub szczypiorku
RÄ?kÄ? wymieszaÄ? sk??adniki nadzienia, odstawiÄ? na 1 godz. MÄ?kÄ? i s??l przesiaÄ? do miski, wlaÄ? roztrzepane jajko i 2 ??y??ki wody, mieszaÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ? na grudkowate ciasto, przykryÄ? zwil??onÄ? ??ciereczkÄ?, odstawiÄ? na 20 min. Wy??o??yÄ? na stolnicÄ? lekko posypanÄ? mÄ?kÄ?, podsypujÄ?c mÄ?kÄ? wyrabiaÄ? 2-3 min a?? powstanie g??adkie ciasto, odstawiÄ? pod przykryciem na 20 min. Ciasto nie powinno byÄ? twarde. StolnicÄ? posypaÄ? mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? lub pszennÄ?, wy??o??yÄ? ciasto, cienko rozwa??kowaÄ?, pokrajaÄ? na 5 cm kwadraty - powinno byÄ? 18. Na ka??dy kwadrat ciasta nak??adaÄ? farsz z miÄ?sa, z??o??yÄ? w tr??jkÄ?t (brzegi zwil??yÄ? bia??kiem lub wodÄ?), zlepiÄ? brzegi, po??Ä?czyÄ? dwa ro??ki razem. Ko??duny gotowaÄ? na wrzÄ?tku lub na rosole, oko??o 5 min. Nie gotowaÄ? jednocze??nie zbyt wielu ro??k??w. WybraÄ?, prze??o??yÄ? na talerz, gotowaÄ? pozosta??e. Wywar lub ros???? doprowadziÄ? do wrzenia, w??o??yÄ? ugotowane ko??duny, zagotowaÄ?, wy??Ä?czyÄ? gaz, dodaÄ? sos sojowy i cebulÄ? dymkÄ?. PodawaÄ? na gorÄ?co. Proporcje: dla 6 os??b
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design