Kuchnia chi??ska
25 dag zmielonej wieprzowiny
1/2 malej cebuli drobno posiekanej
2 1/2 szklanki kompotu ananasowego
4 szklanki oleju
1 roztarty zÄ?bek czosnku
2 ??y??eczki oleju sezamowego (dowolnie)
Przyprawy:
1 ??y??ka sosu sojowego
1/4 ??y??eczki soli
1 jajo
2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
2 ??y??eczki oleju sezamowego lub sojowego
1 ??y??eczka czystej w??dki
1 ??y??eczka cukru
szczypta pieprzu
Sos ananasowy:
1 ??y??ka octu (5%)
1 ??y??ka wytrawnego czerwonego wina
1 ??y??ka cukru
2 ??y??ki keczupu
1 ??y??eczka rozkruszonej kostki roso??owej
1/2 szklanki wody
oko??o 2 ??y??eczek mÄ?ki ziemniaczanej
Ciasto:
1 szklanka mÄ?ki
2 roztrzepane jaja |
MiÄ?so i przyprawy w??o??yÄ? do miski, mieszaÄ? oko??o 1 1/2 min w jednym kierunku a?? powstanie jednolita masa, dodaÄ? cebulÄ?, wymieszaÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na 30 min. MÄ?kÄ? przesiaÄ? do miski, stopniowo wlewaÄ? roztrzepane jaja, mieszajÄ?c ??y??kÄ? do powstania ciasta. WyrobiÄ? rÄ?kÄ? na jednolite elastyczne ciasto (oko??o 3-4 min). PrzykryÄ? zwil??onÄ? ??ciereczkÄ?, odstawiÄ? na 20 min. Ananasy przecedziÄ?, sok odstawiÄ?. Kawa??ki owoc??w pokrajaÄ? na 3 - 4 czÄ???ci. Sk??adniki sosu wymieszaÄ?, dodaÄ? sok z kompotu, wymieszaÄ?, odstawiÄ?. Ciasto cienko rozwa??kowaÄ?, wykroiÄ? szklankÄ? krÄ???ki. ?y??eczkÄ? k??a??Ä? nadzienie poni??ej ??rodka krÄ???ka, za??o??yÄ? brzeg tak, aby przykryÄ? farsz, mocno ??cisnÄ?Ä? (brzeg mo??na posmarowaÄ? wodÄ? lub bia??kiem), zlepiÄ? ro??ki. Uszka bÄ?dÄ? mia??y kszta??t muszelek. Olej (4 szklanki) rozgrzaÄ? w garnku, sprawdziÄ? temperaturÄ?. Uszka k??a??Ä? na gorÄ?cy olej, oko??o 15 sztuk, sma??yÄ? na z??oty kolor, wybraÄ?, osÄ?czyÄ? z oleju, trzymaÄ? w cieple. Sma??yÄ? pozosta??e. ?y??kÄ? lub dwie oleju wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ?, dodaÄ? czosnek, sma??yÄ? na z??oty kolor, wlaÄ? zamieszany sos, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do wrzenia, zmniejszyÄ? gaz, dodaÄ? kawa??eczki ananasa, zagotowaÄ?. WlaÄ? olej sezamowy, zamieszaÄ?. PodawaÄ? gorÄ?ce piero??ki i sos oddzielnie lub polewaÄ? sosem. Proporcje: na oko??o 60 piero??k??w
|