Kuchnia chi??ska
1 1/2 dag ??wie??ych lub 1 ??y??ka suszonych dro??d??y
1/2 szklanki cieplej wody
oko??o 4 1/2 szklanki mÄ?ki
??y??eczka soli
2 ??y??eczki cukru
1/8 ??y??eczki imbiru (dowolnie)
2 ??y??ki smalcu, mas??a lub oleju
2/3 szklanki gorÄ?cej wody |
T??uszcz w??o??yÄ? do gorÄ?cej wody, pozostawiÄ? do wystudzenia. Dro??d??e wymieszaÄ? z cukrem i imbirem, zalaÄ? ciep??Ä? wodÄ?. MieszaÄ? do po??Ä?czenia sk??adnik??w (suszone dro??d??e zalaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?), pozostawiÄ? na 5 -10 min. 4 szklanki mÄ?ki i s??l przesiaÄ? do miski, wlaÄ? rozczyn dro??d??y i wodÄ? z t??uszczem, wymieszaÄ? a?? powstanie ciasto jak na pierogi. Wy??o??yÄ? ciasto na stolnicÄ? posypanÄ? mÄ?kÄ?, wyrabiaÄ? podsypujÄ?c mÄ?ki a?? stanie siÄ? jednolite i elastyczne (oko??o 5-6 min). UformowaÄ? kulÄ?, w??o??yÄ? do miski wysmarowanej olejem, przewr??ciÄ? tak, aby sp??d i wierzch ciasta zosta?? przykryty cienkÄ? warstwÄ? t??uszczu. PrzykryÄ? czystÄ? ??ciereczkÄ?. PozostawiÄ? ciasto do wyro??niÄ?cia (powinno dwukrotnie zwiÄ?kszyÄ? objÄ?to??Ä?). Ciasto wy??o??yÄ? na stolnicÄ? posypanÄ? mÄ?kÄ?, kilka razy zagnie??Ä?, odstawiÄ? na 15 min pod przykryciem, rozwa??kowaÄ? na grubo??Ä? dw??ch palc??w, wykroiÄ? szklankÄ? krÄ???ki, przykryÄ? czystÄ? ??ciereczkÄ?, pozostawiÄ? a?? krÄ???ki trochÄ? podrosnÄ? (oko??o 15 - 20 min). Garnek nape??niÄ? do po??owy wodÄ?, z wierzchu umocowaÄ? 2 - 3 warstwy gazy, na kt??rej bÄ?dzie siÄ? k??ad??o bu??eczki. ZagotowaÄ? wodÄ?. K??a??Ä? po kilka bu??ek na gazÄ?, przykryÄ? miskÄ? tak, aby uchodzi??o jak najmniej pary, gotowaÄ? na du??ym ogniu 15-20 min. PodawaÄ? do chi??skich potraw, kt??re zawierajÄ? du??o sosu lub do pieczonego drobiu. Proporcje: na oko??o 24 bu??eczki
Uwaga! Pozosta??e bu??eczki w??o??yÄ? do torebki plastikowej (??niadani??wki), zawiÄ?zaÄ?, wstawiÄ? do zamra??alnika. Mo??na przechowywaÄ? przez 2 tygodnie. Przed podaniem odgrzaÄ? na parze.
|