Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
PLACKI MANDARY??SKIE DO KACZKI PO PEKI??SKU

Kuchnia chi??ska
3 1/2 szklanki mÄ?ki
1 szklanka gotujÄ?cej wody
1/2 szklanki zimnej wody
1/2 szklanki oleju sezamowego lub sojowego
MÄ?kÄ? przesiaÄ? do miski, zrobiÄ? do??ek wlewajÄ?c stopniowo wrzÄ?tek mieszaÄ? ??y??kÄ? drewnianÄ?, przykryÄ? czystÄ? ??ciereczkÄ?, odstawiÄ? na 5 min. DodaÄ? zimnÄ? wodÄ?, dok??adnie wymieszaÄ?, nastÄ?pnie wyrabiaÄ? rÄ?kÄ? na jednolite ciasto, przykryÄ? zwil??onÄ? ??ciereczkÄ?, odstawiÄ? na 15 min. Ciasto podzieliÄ? na 4 r??wne czÄ???ci, uformowaÄ? wa??ki, ka??dy pokrajaÄ? na 10 r??wnych kawa??k??w. (Ciasto trzymaÄ? pod przykryciem.) StolnicÄ? lekko posmarowaÄ? olejem. Ka??dy kawa??ek ciasta uformowaÄ? w kulkÄ?, rozwa??kowaÄ? na ma??e placki, posmarowaÄ? olejem, lekko zlepiÄ? posmarowanymi stronami po 2 placki. Ka??dÄ? parÄ? plack??w cienko rozwa??kowaÄ?. Sma??yÄ? na suchej, rozgrzanej patelni oko??o minuty, a?? pojawiÄ? siÄ? na wierzchu pÄ?cherze, przewr??ciÄ?, sma??yÄ? z drugiej strony oko??o 30 sek. Placki ostro??nie rozdzieliÄ?, u??o??yÄ? na zwil??onej ??ciereczce, a drugÄ? przykryÄ?. Z pozosta??ym ciastem postÄ?powaÄ? jak wy??ej. PodawaÄ? do kaczki po peki??sku, pieczonego kurczaka lub pieczonej wieprzowiny po kanto??sku. Proporcje: na oko??o 40 plack??w Uwaga! Upieczone placki mo??na szczelnie zawinÄ?Ä? w foliÄ? aluminiowÄ? i przechowywaÄ? w lod??wce przez kilka dni lub w zamra??arce przez 2-3 tygodnie. Przed podaniem podgrzaÄ? na parze.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design