Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Kluski krajane z makiem

20 dag maku
cukier lub mi??d do smaku
Ciasto:
50 dag mÄ?ki
1 jajo
s??l
5 dag mas??a lub margaryny do polania
cukier do posypania
PrzyrzÄ?dziÄ? mak: mak sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, nakryÄ?, odstawiÄ? i trzymaÄ? w wodzie tak d??ugo, a?? da siÄ? rozcieraÄ? w palcach. Wtedy odcedziÄ? przez gÄ?ste sito i pozostawiÄ? do odsÄ?czenia. OdsÄ?czony mak zemleÄ? w maszynce do miÄ?sa przez drobne sitko - 2-3: razy, os??odziÄ? do smaku. ZarobiÄ? ciasto z jajem i wodÄ?, wywa??kowaÄ? do??Ä? grubo (1-2 mm), pozostawiÄ? do przeschniÄ?cia. NastawiÄ? osolonÄ? wodÄ? do ugotowania ciasta. Mas??o lekko przyrumieniÄ?. Ciasto posypaÄ? mÄ?kÄ?, pokrajaÄ? kluski ostrym no??em. Kluski ugotowaÄ? wk??adajÄ?c do wrzÄ?cej, osolonej wody, odcedziÄ?, przelaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?. Wy??o??yÄ? do miski, wymieszaÄ? z mas??em i makiem, posypaÄ? suto cukrem.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design