Kapusta:
1 kg kapusty s??odkiej lub 50 dag kapusty kiszonej
6 dag t??uszczu
5 dag cebuli
s??l
pieprz
cukier
Ciasto:
50 dag mÄ?ki
1 jajo
1/2 szklanki wody
s??l
t??uszcz do smarowania rondla
4 dag s??oniny do polania |
PrzyrzÄ?dziÄ? kapustÄ?: kapustÄ? op??ukaÄ?, obraÄ? z wierzchnich li??ci, pokrajaÄ? na czÄ???ci, ugotowaÄ? w wodzie z solÄ? w odkrytym naczyniu, odcedziÄ?. KapustÄ? kiszonÄ? ugotowaÄ? w ma??ej ilo??ci wody, odcisnÄ?Ä? na cedzaku. PosiekaÄ? cebulÄ?, lekko zrumieniÄ? na t??uszczu. UgotowanÄ? kapustÄ? odcisnÄ?Ä? dobrze z wody skrÄ?cajÄ?c w ??cierce, zemleÄ? w maszynce do miÄ?sa. WymieszaÄ? ze zrumienionÄ? cebulÄ?, dodaÄ? soli, pieprzu i cukru do smaku, podsma??yÄ?, aby jÄ? trochÄ? jeszcze odparowaÄ?. ZarobiÄ? ciasto na ??azanki z jajem i wodÄ?, wywa??kowaÄ?, zostawiÄ? do przeschniÄ?cia. ZagotowaÄ? wodÄ? z solÄ?. Ciasto pokrajaÄ? na ??azanki, ugotowaÄ? wk??adajÄ?c do wrzÄ?cej osolonej wody, przelaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?. ?azanki wymieszaÄ? z gorÄ?cÄ? kapustÄ?, wy??o??yÄ? na ogrzany okrÄ?g??y p????misek, polaÄ? s??oninÄ? lub mas??em, zaraz wydaÄ?, albo te?? wy??o??yÄ? do rondla wysmarowanego t??uszczem, ugnie??Ä?, wyr??wnaÄ?, skropiÄ? t??uszczem i zapiec w piekarniku. Mo??na podawaÄ? z sosem grzybowym lub pomidorowym.
|