50 dag mÄ?ki
4-5 jaj
3 dag mas??a
s??l |
ZarobiÄ? ciasto z jajami, je??eli mÄ?ka, jest sucha, dodaÄ? odrobinÄ? wody; ciasto ma byÄ? nieco twardsze ni?? na kluski krajane; ciasto starannie wyrobiÄ?. Ciasto podzieliÄ? na czÄ???ci, wa??kowaÄ? partiami, podsypujÄ?c trochÄ? mÄ?kÄ?. Rozwa??kowaÄ? tak cienko, aby przeglÄ?da??y przez nie s??oje stolnicy (1 milimetr). Wywa??kowane placki odk??adaÄ? i pozostawiÄ? do przeschniÄ?cia. PrzeschniÄ?te ciasto przekrajaÄ? na po??owÄ?, zwinÄ?Ä? w rulon i krajaÄ? bardzo ostrym no??em w wÄ?ziutkie kluseczki. Makaron rozrzuciÄ? na stolnicy zaraz po pokrajaniu, aby nieco przesech??. ZagotowaÄ? du??Ä? ilo??Ä? wody z solÄ? na bardzo silnym ogniu, w??o??yÄ? makaron, a gdy podp??ynie na powierzchniÄ?, natychmiast odcedziÄ? go, przelaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ? i okrasiÄ?. PodawaÄ? do roso??u, do miÄ?sa bejcowanego lub innego duszonego, lub wymieszany z szynkÄ? siekanÄ?, serem podpuszczkowym, a1!bo u??yÄ? do potraw zapiekanych z r????nymi dodatkami.
|