Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Makaron zapiekany z miÄ?sem po wÄ?giersku

30 dag cielÄ?ciny (lub wieprzowiny) bez ko??ci
6 dag cebuli
3 dag smalcu
4 dag gÄ?stego przecieru pomidorowego
(15 dag ??mietany)
s??l
pieprz (lub papryka)
czosnek
30 dag makaronu w rurkach
3 dag mas??a do polania
3 dag sera ementalera
CielÄ?cinÄ? op??ukaÄ?, pokrajaÄ? na ma??e kawa??ki, posoliÄ?, opr??szyÄ? paprykÄ?, obsma??yÄ? na rumiano. W czasie sma??enia miÄ?sa w??o??yÄ? do t??uszczu 1 cebulÄ? drobno pokrajanÄ? i, mieszajÄ?c, lekko jÄ? przyrumieniÄ? wraz z miÄ?sem. MiÄ?so podlaÄ? ma??Ä? ilo??ciÄ? wrzÄ?cej wody i udusiÄ? do miÄ?kko??ci, przy ko??cu dodaÄ? przecier pomidorowy, odstawiÄ?. Do uduszonego miÄ?sa mo??na dodaÄ? ??mietanÄ?. Makaron po??amaÄ? na ma??e kawa??ki, ugotowaÄ? go, odcedziÄ? i osÄ?czyÄ?. Ugotowany makaron wymieszaÄ? z uduszonÄ? cielÄ?cinÄ?, przyprawiÄ? jeszcze, je??eli potrzeba; wy??o??yÄ? na p????misek, skropiÄ? lekko zrumienionym mas??em, posypaÄ? tartym serem i wstawiÄ? dla silnego zagrzania do piekarnika, lub je??eli kluski sÄ? gorÄ?ce - podaÄ? bez zagrzania. PodaÄ? z sur??wkÄ? (pomidory w Ä?wiartkach, zielona sa??ata, rzodkiewka, zakwaszona papryka pasteryzowana, pasteryzowane pomidory w ca??o??ci bez sk??rki, czyli pelatti) itp.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design