30 dag czterojajecznego wermiszelu lub makaronu domowego cienkiego
4 ??????tka
10 dag cukru
kawa??eczek wanilii
s??l
10 dag w??oskich orzech??w
3 dag mas??a
2 dag mas??a do skropienia |
Wermiszel po??amaÄ? na kr??tkie kawa??ki, ugotowaÄ? w osolonej wodzie, odcedziÄ?, przelaÄ? ciep??Ä? wodÄ? i osÄ?czyÄ? otrzÄ?sajÄ?c na cedzaku. Zamiast wermiszelu mo??na sporzÄ?dziÄ? domowy, cienko wa??kowany makaron na jajach, drobno pokrajany, tak jak do roso??u. ZemleÄ? orzechy. UtrzeÄ? mas??o dodajÄ?c po jednym ??????tku i po trochu cukru z waniliÄ?. UbiÄ? pianÄ?, po??owÄ? wymieszaÄ? z masÄ? ??????tkowÄ?. Do tego w??o??yÄ? ugotowany makaron, drugÄ? po??owÄ? piany i wymieszaÄ? przesypujÄ?c orzechami. MasÄ? wy??o??yÄ? na ogniotrwa??y, mas??em wysmarowany p????misek, wyr??wnaÄ? powierzchniÄ?, skropiÄ? mas??em i lekko zapiec. PodawaÄ? gorÄ?cy, z sosem waniliowym lub morelowym.
|