3 dag mas??a lub margaryny
2 ??????tka
3 ??y??ki posiekanych grzyb??w
s??l, pieprz
2 bia??ka (piana)
ok. 3 dag mÄ?ki
zielona pietruszka i koperek |
Grzyby pozosta??e z wywaru na zupÄ? zemleÄ? w maszynce do miÄ?sa. UtrzeÄ? mas??o, dodajÄ?c ??????tka, rozetrzeÄ? z grzybami, solÄ?, pieprzem i zieleninÄ?. UbiÄ? pianÄ?, wy??o??yÄ? do masy, przesypaÄ? mÄ?kÄ?, wymieszaÄ?, zrobiÄ? pr??bÄ?, czy ciasto jest do??Ä? gÄ?ste (je??eli rozp??ywa siÄ? na wrzÄ?cej zupie, dodaÄ? trochÄ? mÄ?ki). MetalowÄ? ??y??eczkÄ? zanurzyÄ? we wrzÄ?cej zupie, ogrzaÄ?, na ??y??eczkÄ? nabieraÄ? ciasto, wk??adaÄ? do wrzÄ?cej zupy, otrzÄ?snÄ?Ä? ciasto uderzajÄ?c o brzeg naczynia. Kluski ugotowaÄ? pod przykryciem na ??rednim ogniu. Kluski francuskie grzybowe podawaÄ? do roso??u, zupy grzybowej i pomidorowej.
|