Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Kluski francuskie z mÄ?ki

2 dag mas??a lub margaryny
1 ??????tko
zielona pietruszka
1 bia??ko (piana)
2 dag mÄ?ki
s??l
UtrzeÄ? t??uszcz, dodajÄ?c ??????tka, rozetrzeÄ?, dodaÄ? soli i drobno krajanej pietruszki. UbiÄ? pianÄ?, wy??o??yÄ? do masy, przesypaÄ? mÄ?kÄ?, wymieszaÄ?; zrobiÄ? pr??bÄ?, czy ciasto jest do??Ä? gÄ?ste (je??eli rozp??ywa siÄ? na wrzÄ?cej zupie, dodaÄ? trochÄ? mÄ?ki). MetalowÄ? ??y??eczkÄ? zanurzyÄ? we wrzÄ?cej zupie, ogrzaÄ?, na ??y??eczkÄ? nabieraÄ? ma??e kawa??ki ciasta, wk??adaÄ? do wrzÄ?cej zupy, otrzÄ?snÄ?Ä? ciasto uderzajÄ?c o brzeg naczynia. Kluski zagotowaÄ? pod przykryciem na ??rednim ogniu. Je??eli majÄ? stanowiÄ? dodatek do roso??u, gotowaÄ? je na wrzÄ?cej wodzie, po ugotowaniu wymieszaÄ? w wazie z roso??em. Kluski francuskie podawaÄ? do zup, do miÄ?sa po wÄ?giersku. Mo??na je podawaÄ? z sosami jako drugie danie i wtedy zwiÄ?kszyÄ? ilo??Ä? produkt??w 4-5-krotnie.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design