2 dag mas??a lub margaryny
1 ??????tko
zielona pietruszka
1 bia??ko (piana)
2 dag mÄ?ki
s??l |
UtrzeÄ? t??uszcz, dodajÄ?c ??????tka, rozetrzeÄ?, dodaÄ? soli i drobno krajanej pietruszki. UbiÄ? pianÄ?, wy??o??yÄ? do masy, przesypaÄ? mÄ?kÄ?, wymieszaÄ?; zrobiÄ? pr??bÄ?, czy ciasto jest do??Ä? gÄ?ste (je??eli rozp??ywa siÄ? na wrzÄ?cej zupie, dodaÄ? trochÄ? mÄ?ki). MetalowÄ? ??y??eczkÄ? zanurzyÄ? we wrzÄ?cej zupie, ogrzaÄ?, na ??y??eczkÄ? nabieraÄ? ma??e kawa??ki ciasta, wk??adaÄ? do wrzÄ?cej zupy, otrzÄ?snÄ?Ä? ciasto uderzajÄ?c o brzeg naczynia. Kluski zagotowaÄ? pod przykryciem na ??rednim ogniu. Je??eli majÄ? stanowiÄ? dodatek do roso??u, gotowaÄ? je na wrzÄ?cej wodzie, po ugotowaniu wymieszaÄ? w wazie z roso??em. Kluski francuskie podawaÄ? do zup, do miÄ?sa po wÄ?giersku. Mo??na je podawaÄ? z sosami jako drugie danie i wtedy zwiÄ?kszyÄ? ilo??Ä? produkt??w 4-5-krotnie.
|