2 dag mas??a
2 bia??ka
2 dag mÄ?ki
s??l
zielona pietruszka |
UtrzeÄ? mas??o, dodaÄ? s??l i drobno pokrajanÄ? pietruszkÄ?. UbiÄ? pianÄ?. PianÄ? wk??adaÄ? po trochu do roztartego mas??a na przemian z mÄ?kÄ?, wymieszaÄ?. W rondelku zagotowaÄ? wodÄ? z solÄ?. MetalowÄ? ??y??eczkÄ? zanurzyÄ? we wrzÄ?cej wodzie, nabraÄ? trochÄ? ciasta i ukszta??towaÄ? o brzeg naczynia owalnÄ? kluseczkÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody, otrzÄ?snÄ?Ä? ciasto uderzajÄ?c o brzeg rondelka. Rondelek nakryÄ?, kluski zagotowaÄ?, wyjÄ?Ä? ??y??kÄ? cedzakowÄ? lub ostro??nie odcedziÄ?. PodawaÄ? zalewajÄ?c gorÄ?cym mlekiem lub zupÄ?, albo jako drugie danie z sosem pomidorowym i sezonowÄ? sur??wkÄ?.
|