4 dag mas??a
1 ??????tko
6 dag wÄ?troby
zielona siekana pietruszka
3 dag mÄ?ki
1 bia??ko (piana)
s??l
pieprz |
WÄ?trobÄ? posiekaÄ? drobniutko nierdzewnym no??em lub przetrzeÄ? przez w??osiane sito. UtrzeÄ? mas??o, dodaÄ? s??l i pieprz, ??????tko, zielonÄ? pietruszkÄ?, wÄ?trobÄ? i rozetrzeÄ?. UbiÄ? pianÄ?, masÄ? wymieszaÄ? z pianÄ? i mÄ?kÄ?. ZrobiÄ? pr??bÄ?, czy ciasto jest do??Ä? gÄ?ste (je??eli rozp??ywa siÄ? na wrzÄ?cej zupie, dodaÄ? trochÄ? mÄ?ki). MetalowÄ? ??y??eczkÄ? zanurzyÄ? we wrzÄ?cym rosole, ogrzaÄ?, na ??y??eczkÄ? nabieraÄ? ciasto, wk??adaÄ? do wrzÄ?cego roso??u, otrzÄ?snÄ??? ciasno uderzajÄ?c o brzeg naczynia. Kluski ugotowaÄ? na rosole pod przykryciem na ??rednim ogniu, gdy podp??ynÄ?, odstawiÄ?. Kluski wÄ?trobiane podawaÄ? do roso??u lub jako drugie danie, z sosem roso??owym, pomidorowym.
|