50 dag mÄ?ki
1 jajo
4 dag s??oniny
1/2 szklanki wody
s??l |
MÄ?kÄ? z jajem i wodÄ? rozmieszaÄ? w miseczce na ciasto ??redniej gÄ?sto??ci (tak aby da??o siÄ? nabieraÄ? ??y??eczkÄ?), posoliÄ? je, wyrobiÄ? ??y??kÄ? drewnianÄ?. ZagotowaÄ? wodÄ? z solÄ? i na wrzÄ?cÄ? k??a??Ä? ma??e, kszta??tne kluski, odrywajÄ?c je metalowÄ? ??y??kÄ? od ciasta i zsuwajÄ?c wprost z miseczki do wody. Gdy wszystkie kluski sÄ? ju?? po??o??one, zamieszaÄ?, przykryÄ? i powoli ugotowaÄ? pod przykryciem. ZrobiÄ? pr??bÄ? ugotowania, odcedziÄ?, sp??ukaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ? i wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, wymieszaÄ? z t??uszczem. PodawaÄ? gorÄ?ce zaraz po ugotowaniu.
|