Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Kluski k??adzione p????francuskie

3 dag t??uszczu
szczypta proszku do pieczenia
1 jajo lub 2 bia??ka
25 dag mÄ?ki
2 dag t??uszczu do polania
s??l
UtrzeÄ? t??uszcz, dodaÄ? jajo (lub pianÄ? z bia??ek), rozetrzeÄ?, wymieszaÄ? z mÄ?kÄ?, wodÄ? i proszkiem spulchniajÄ?cym, dodaÄ? soli, wyrobiÄ? starannie wybijajÄ?c ciasto ??y??kÄ? drewnianÄ?. ZagotowaÄ? wodÄ? z solÄ?. MetalowÄ? ??y??kÄ? ogrzaÄ? we wrzÄ?cej wodzie, na ??y??kÄ? nabieraÄ? ciasto, wk??adaÄ? do wrzÄ?cej wody, otrzÄ?saÄ? ciasto uderzajÄ?c o brzeg naczynia. Gdy wszystkie kluski sÄ? ju?? po??o??one, zamieszaÄ?, przykryÄ?, szybko zagotowaÄ?, zsunÄ?Ä? na brzeg p??yty, dogotowaÄ? je, odcedziÄ?, przelaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?. Wy??o??yÄ? na okrÄ?g??y p????misek, wymieszaÄ? z t??uszczem, nakryÄ?, ogrzaÄ? nad naczyniem z wrzÄ?cÄ? wodÄ?. PodawaÄ? do miÄ?sa duszonego lub z sosem pomidorowym czy grzybowym, albo z serem jako drugie danie. Wtedy podwoiÄ? ilo??Ä? sk??adnik??w.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design