30 dag mÄ?ki gryczanej
20 dag sera bia??ego
1/2 szklanki wody
3 dag s??oniny ??wie??ej lub margaryny
15 dag mÄ?ki pszennej
s??l |
ÄŽo mÄ?ki gryczanej wlaÄ? p???? szklanki wrzÄ?cej wody, szybko wymieszaÄ? ??y??kÄ? dodajÄ?c mÄ?kÄ? pszennÄ? i zarobiÄ? niezbyt gÄ?ste ciasto. StopiÄ? s??oninÄ?, zrumieniÄ? skwarki lub lekko zrumieniÄ? margarynÄ?. Ser rozetrzeÄ? ??y??kÄ?. ZagotowaÄ? wodÄ? z solÄ?, na wrzÄ?cÄ? k??a??Ä? metalowÄ? ??y??kÄ? niewielkie kluski, otrzÄ?saÄ? ciasto uderzajÄ?c o brzeg naczynia. Gdy wszystkie kluski po??o??one, zamieszaÄ?, przykryÄ? i ugotowaÄ?. ZrobiÄ? pr??bÄ? ugotowania, kluski odcedziÄ?, przelaÄ? ciep??Ä? wodÄ?, osÄ?czyÄ?, wy??o??yÄ? na p????misek, wymieszaÄ? ??e s??oninÄ?, posypaÄ? serem.
|