Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Pierogi z kapustÄ? kiszonÄ?

Nadzienie:
1 kg kapusty kiszonej
5 dag t??uszczu
4 dag cebuli
s??l
pieprz
(bu??ka tarta)
Ciasto:
50 dag mÄ?ki
1 jajo
3/4 szklanki wody
s??l
4 dag s??oniny przetopionej do polania
SporzÄ?dziÄ? nadzienie: kapustÄ? odcisnÄ?Ä? (je??eli bardzo kwa??na), zalaÄ? wodÄ? i ugotowaÄ? bez przykrycia w niewielkiej ilo??ci wody na silnym ogniu. PosiekaÄ? cebulÄ?, lekko zrumieniÄ? na t??uszczu. KapustÄ? odcisnÄ?Ä? z wywaru przez wygotowane p????tno lub poczw??rnie z??o??onÄ? gazÄ?, zemleÄ? lub posiekaÄ?, wymieszaÄ? z t??uszczem i cebulÄ?, przysma??yÄ?, dodaÄ? soli i pieprzu. (Wywar zu??yÄ? na zupÄ? wraz z odci??niÄ?tym sokiem). NastawiÄ? osolonÄ? wodÄ? do ugotowania ciasta. WytopiÄ? s??oninÄ?, lekko zrumieniÄ? skwarki. SporzÄ?dziÄ? ciasto, wa??kowaÄ? je do??Ä? grubo (2 mm), wykrawaÄ? krÄ???ki ??redniej wielko??ci lub pokrajaÄ? na kwadratowe p??atki. Pierogi nadziaÄ? i starannie zlepiÄ? cienkim rÄ?bkiem; uk??adaÄ? na tacy lub sicie. Pierogi ugotowaÄ?, odcedziÄ?, przelaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?, wy??o??yÄ? na okrÄ?g??y p????misek ogrzany, polaÄ? t??uszczem i zaraz podawaÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design