Nadzienie:
1 kg kapusty kiszonej
5 dag t??uszczu
4 dag cebuli
s??l
pieprz
(bu??ka tarta)
Ciasto:
50 dag mÄ?ki
1 jajo
3/4 szklanki wody
s??l
4 dag s??oniny przetopionej do polania |
SporzÄ?dziÄ? nadzienie: kapustÄ? odcisnÄ?Ä? (je??eli bardzo kwa??na), zalaÄ? wodÄ? i ugotowaÄ? bez przykrycia w niewielkiej ilo??ci wody na silnym ogniu. PosiekaÄ? cebulÄ?, lekko zrumieniÄ? na t??uszczu. KapustÄ? odcisnÄ?Ä? z wywaru przez wygotowane p????tno lub poczw??rnie z??o??onÄ? gazÄ?, zemleÄ? lub posiekaÄ?, wymieszaÄ? z t??uszczem i cebulÄ?, przysma??yÄ?, dodaÄ? soli i pieprzu. (Wywar zu??yÄ? na zupÄ? wraz z odci??niÄ?tym sokiem). NastawiÄ? osolonÄ? wodÄ? do ugotowania ciasta. WytopiÄ? s??oninÄ?, lekko zrumieniÄ? skwarki. SporzÄ?dziÄ? ciasto, wa??kowaÄ? je do??Ä? grubo (2 mm), wykrawaÄ? krÄ???ki ??redniej wielko??ci lub pokrajaÄ? na kwadratowe p??atki. Pierogi nadziaÄ? i starannie zlepiÄ? cienkim rÄ?bkiem; uk??adaÄ? na tacy lub sicie. Pierogi ugotowaÄ?, odcedziÄ?, przelaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?, wy??o??yÄ? na okrÄ?g??y p????misek ogrzany, polaÄ? t??uszczem i zaraz podawaÄ?.
|