Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Pierogi z kapustÄ? s??odkÄ? i serem

Nadzienie:
1,25 kg kapusty cukrowej
s??l
5 dag t??uszczu
4 dag cebuli
pieprz
20 dag sera bia??ego
Ciasto:
50 dag mÄ?ki
1 jajo
3/4 szklanki wody
s??l
4 dag mas??a lub s??oniny przetopionej
SporzÄ?dziÄ? nadzienie: kapustÄ? obraÄ? z wierzchnich li??ci, podzieliÄ? na czÄ???ci, ugotowaÄ? w osolonej wodzie, odcedziÄ?, ostudziÄ?, odciÄ?gnÄ?Ä? przez wygotowane p????tno lub poczw??rnie z??o??onÄ? gazÄ?. PosiekaÄ? cebulÄ?, lekko zrumieniÄ? na t??uszczu. KapustÄ? zemleÄ? w maszynce, wymieszaÄ? z cebulÄ? i t??uszczem, przysma??yÄ?, dodaÄ? s??l, pieprz i pokruszony ser. NastawiÄ? osolonÄ? wodÄ? do ugotowania ciasta. PrzygotowaÄ? t??uszcz do polania pierog??w. ZrobiÄ? ciasto pierogowe, sporzÄ?dziÄ? pierogi. Pierogi ugotowaÄ?, odcedziÄ?, przelaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?, wy??o??yÄ? na ogrzany, okrÄ?g??y p????misek, polaÄ? t??uszczem, zaraz podawaÄ?. Nadzienie do tych pierog??w mo??na sporzÄ?dziÄ? tak??e bez sera.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design