Nadzienie:
1,25 kg kapusty cukrowej
s??l
5 dag t??uszczu
4 dag cebuli
pieprz
20 dag sera bia??ego
Ciasto:
50 dag mÄ?ki
1 jajo
3/4 szklanki wody
s??l
4 dag mas??a lub s??oniny przetopionej |
SporzÄ?dziÄ? nadzienie: kapustÄ? obraÄ? z wierzchnich li??ci, podzieliÄ? na czÄ???ci, ugotowaÄ? w osolonej wodzie, odcedziÄ?, ostudziÄ?, odciÄ?gnÄ?Ä? przez wygotowane p????tno lub poczw??rnie z??o??onÄ? gazÄ?. PosiekaÄ? cebulÄ?, lekko zrumieniÄ? na t??uszczu. KapustÄ? zemleÄ? w maszynce, wymieszaÄ? z cebulÄ? i t??uszczem, przysma??yÄ?, dodaÄ? s??l, pieprz i pokruszony ser. NastawiÄ? osolonÄ? wodÄ? do ugotowania ciasta. PrzygotowaÄ? t??uszcz do polania pierog??w. ZrobiÄ? ciasto pierogowe, sporzÄ?dziÄ? pierogi. Pierogi ugotowaÄ?, odcedziÄ?, przelaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?, wy??o??yÄ? na ogrzany, okrÄ?g??y p????misek, polaÄ? t??uszczem, zaraz podawaÄ?. Nadzienie do tych pierog??w mo??na sporzÄ?dziÄ? tak??e bez sera.
|