Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Ko??duny litewskie

Nadzienie:
40 dag t??ustej baraniny (z ud??ca)
12 dag t??ustej wo??owiny (od skrzyd??a)
5-8 dag bia??ego ??oju nerkowego
czosnek
s??l
pieprz
majeranek
Ciasto:
40 dag mÄ?ki pszennej g??adkiej
1 1/2 jaja
woda (17 dag)
s??l
PrzygotowaÄ? nadzienie: miÄ?so staranni?? obraÄ? ze ??ciÄ?gien i b??on, ????j obraÄ? z b??on, miÄ?so i t??uszcz zemleÄ?, wyrobiÄ? starannie dodajÄ?c po trochu 6 ??y??ek zimnej wody. MasÄ? przyprawiÄ? solÄ?, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. PrzygotowaÄ? ciasto: przesiaÄ? mÄ?kÄ? i w miseczce zarobiÄ? ciÄ?gnÄ?ce siÄ? ciasto z jajem i wodÄ?. Ciasto bardzo starannie wyrobiÄ? na g??adkÄ?, l??niÄ?cÄ? masÄ? i wybiÄ? o stolnicÄ? na sprÄ???ystÄ?, nie lepiÄ?cÄ? siÄ? masÄ?, przykryÄ? i odstawiÄ? na jaki?? czas. SporzÄ?dziÄ? ko??duny: ciasto cienko wa??kowaÄ? partiami. Na cie??cie u??o??yÄ? rzÄ?dem, w odstÄ?pach, kuleczki z masy miÄ?snej wielko??ci laskowego orzecha. RzÄ?dy kulek nakryÄ? drugÄ? po??owÄ? ciasta. Ko??duny obciskaÄ? palcami dooko??a miÄ?sa, aby ciasto sklei??o siÄ?; uwa??aÄ?, aby nadzienie nie dosta??o siÄ? pomiÄ?dzy warstwy sklejanego ciasta. Ko??duny wykrawaÄ? okrÄ?g??Ä?, ma??Ä? foremkÄ? (??rednicy 4 cm). UgotowaÄ? ko??duny: zagotowaÄ? wodÄ? z solÄ?, do wrzÄ?cej wody k??a??Ä? tyle ko??dun??w, aby swobodnie p??ywa??y: gotowaÄ? powoli (ok. 3 min.). Ugotowane ko??duny wyjÄ?Ä? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, osÄ?czyÄ?. PodawaÄ? w g??Ä?bokim talerzu, zalane gorÄ?cym silnym roso??em z miÄ?sa wo??owego, baraniego lub czystym barszczem na miÄ?sie.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design