Nadzienie:
30 dag miÄ?sa ugotowanego
1 bu??ka czerstwa
3 dag cebuli
4 dag t??uszczu
pieprz
s??l
Ciasto:
50 dag mÄ?ki
1 jajo
1/4 szklanki wody
s??l
5 dag s??oniny lub mas??a do polania |
SporzÄ?dziÄ? nadzienie: miÄ?so op??ukaÄ?, ugotowaÄ? do miÄ?kko??ci. Bu??kÄ? namoczyÄ? w .wodzie, odcisnÄ?Ä?. CebulÄ? pokrajaÄ?, lekko zrumieniÄ?. Ugotowane miÄ?so zemleÄ? z odci??niÄ?tÄ? bu??kÄ?, wymieszaÄ? ze zrumienionÄ? cebulÄ?, dodaÄ? s??l i pieprz; nadzienie ma byÄ? pulchne, je??eli jest zbite, rozrzedziÄ? nieco roso??em lub gorÄ?cÄ? wodÄ?. NastawiÄ? osolonÄ? wodÄ? do ugotowania pierog??w. PrzygotowaÄ? t??uszcz do polania pierog??w. ZarobiÄ? ciasto pierogowe, sporzÄ?dziÄ? pierogi, ugotowaÄ?, odcedziÄ?, przelaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?, wy??o??yÄ? na okrÄ?g??y, ogrzany p????misek, polaÄ? s??oninÄ? ze skwarkami lub mas??em, zaraz podawaÄ?.
|