Nadzienie:
75 dag p??ucek
4 dag cebuli
5 dag t??uszczu
li??Ä? bobkowy
s??l
pieprz
1 bu??ka czerstwa
Ciasto:
50 dag mÄ?ki
1 jajo
3/4 szklanki wody
s??l
5 dag s??oniny lub mas??a |
SporzÄ?dziÄ? nadzienie: p??ucka udusiÄ? do miÄ?kko??ci w ma??ej ilo??ci wody z czÄ???ciÄ? t??uszczu, cebuli i li??ciem bobkowym. Bu??kÄ? namoczyÄ? w wywarze z p??ucek, odcisnÄ?Ä?. CebulÄ? lekko zrumieniÄ? z t??uszczem. MiÄ?so zemleÄ? wraz z bu??kÄ?, dodaÄ? sma??onÄ? cebulÄ?, s??l i pieprz do smaku. NastawiÄ? wodÄ? do ugotowania pierog??w. PrzygotowaÄ? t??uszcz do polania ciasta. ZarobiÄ? ciasto pierogowe, sporzÄ?dziÄ? pierogi, ugotowaÄ?, odcedziÄ?, osÄ?czyÄ?, wy??o??yÄ? na ogrzany okrÄ?g??y p????misek. OblaÄ? t??uszczem i zaraz wydawaÄ?.
|