Nadzienie:
5 dag grzyb??w suszonych
2 dag cebuli
3 dag t??uszczu
s??l
pieprz
1 bia??ko
1 dag bu??ki tartej
Ciasto:
20 dag mÄ?ki
1 1/2 jaja
s??l
2 ??y??ki wody |
SporzÄ?dziÄ? nadzienie: grzyby umyÄ? starannie w ciep??ej wodzie, ugotowaÄ? w wywarze z przyprawami, odcedziÄ?; miÄ?kkie grzyby zemleÄ? lub posieka?? wywar zu??yÄ? do zupy lub sosu. CebulÄ? pokrajaÄ?, lekko zrumieniÄ? na t??uszczu. Grzyby przysma??yÄ? ze zrumienionÄ? cebulÄ?, dodaÄ? s??l, pieprz do smaku, dodaÄ? bu??ki tartej, ostudziÄ?, wymieszaÄ? z bia??kiem. NastawiÄ? osolonÄ? wodÄ? do ugotowania uszek. SporzÄ?dziÄ? ciasto, cienko wywa??kowaÄ?, pokrajaÄ? na kwadratowe kawa??ki (3 cm x 3 cm). Na kwadraciki nak??ada?? nadzienie, zlepiaÄ? w tr??jkÄ?ty, po czym zlepiaÄ? dwa przeciwleg??e wierzcho??ki ze sobÄ?. UgotowaÄ? wk??adajÄ?c do wrzÄ?cej wody, odcedziÄ? i przelaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?. PodawaÄ? do barszczu czystego, zupy grzybowej, kapu??niaku, zupy grochowej.
|