50 dag sera bia??ego niekwa??nego
1 jajo
20 dag mÄ?ki
25 dag ugotowanych ziemniak??w
2 dag mÄ?ki ziemniaczanej
s??l
6 dag t??uszczu do polania (mas??o, s??onina)
(3 dag bulki tartej) |
Ziemniaki ugotowane i ser zemleÄ?, dodaÄ? jajo, mÄ?kÄ? pszennÄ? i ziemniaczanÄ?, s??l, zarobiÄ? ciasto. Nie wyrabiajÄ?c ciasta podzieliÄ? je od razu na czÄ???ci; kolejno wyrabiaÄ? na stolnicy wa??ki, sp??aszczyÄ?. KrajaÄ? sko??nie piero??ki r??wnej wielko??ci. ZagotowaÄ? wodÄ? z solÄ?, do wrzÄ?cej wody partiami wk??adaÄ? pierogi, powoli zagotowaÄ?, wyjÄ?Ä? ??y??kÄ? cedzakowÄ? i osÄ?czyÄ?, wy??o??yÄ? na p????misek, oblaÄ? mas??em (ze zrumienionÄ? bu??eczkÄ?) i zaraz podawaÄ?.
|