4 dag mas??a
4 ??????tka
50 dag sera bia??ego niekwa??nego
s??l
5 bia??ek (piana)
12-15 dag mÄ?ki
4 dag mas??a ??wie??ego
3 dag tartej bu??ki |
Wilgotny ser przetrzeÄ? przez sito. RozetrzeÄ? mas??o dodajÄ?c po jednym ??????tku, stopniowo dodajÄ?c ser, dodaÄ? s??l, gdy masa utarta, wymieszaÄ? jÄ? z pianÄ? i mÄ?kÄ?. Ciasto wy??o??yÄ? na stolnicÄ? wysypanÄ? mÄ?kÄ?, ukszta??towaÄ? do??Ä? gruby wa??ek, sp??aszczyÄ? go, wycisnÄ?Ä? no??em kratkÄ? na powierzchni, krajaÄ? sko??ne piero??ki. Piero??ki gotowaÄ? partiami wk??adajÄ?c do wrzÄ?cej, osolonej wody; zagotowaÄ? je powoli, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, osÄ?czyÄ?, wy??o??yÄ? na ogrzany okrÄ?g??y p????misek, skropiÄ? zrumienionym mas??em z bu??eczkÄ?. Zaraz podawaÄ?, bo szybko opadajÄ?. Piero??ki te mo??na podaÄ? z cukrem i konfiturÄ?.
|