Nadzienie:
6 dag t??uszczu
6 dag cebuli
6 dag bu??ki tartej
s??l
pieprz
bia??ko
Ciasto:
50 dag ugotowanych ziemniak??w mÄ?czystych
20 dag mÄ?ki
1 jajo
s??l
4 dag mas??a lub s??oniny |
SporzÄ?dziÄ? nadzienie: cebulÄ? udusiÄ? z t??uszczem, dosypaÄ? bu??kÄ? tartÄ?, lekko zrumieniÄ?, dodaÄ? s??l, pieprz i bia??ko, wymieszaÄ?. SporzÄ?dziÄ? ciasto, ukszta??towaÄ?, z niego wa??ek, pokrajaÄ? na r??wne kawa??ki. Z kawa??k??w ciasta ukszta??towaÄ? w rÄ?ku placuszki, na??o??yÄ? nadzienie, zlepiÄ? w rÄ?ku, nadaÄ? knedlom kszta??t kulisty, ugotowaÄ?, polaÄ? s??oninÄ?. WydaÄ? zaraz po ugotowaniu.
|