Nadzienie:
30 dag miÄ?sa gotowanego (odrzynk??w od ko??ci itp.)
4 dag bu??ki pszennej
3 dag t??uszczu
3 dag cebuli
pieprz
s??l
Ciasto:
50 dag ugotowanych ziemniak??w mÄ?czystych
20 dag mÄ?ki pszennej
(1 jajo)
s??l
4 dag s??oniny do polania |
SporzÄ?dziÄ? nadzienie: bu??kÄ? namoczyÄ? w wodzie, odcisnÄ?Ä?. CebulÄ? pokrajaÄ?, udusiÄ? z t??uszczem. ZemIeÄ? bu??kÄ? i ugotowane miÄ?so, dodaÄ? cebulÄ?, s??l i pieprz do smaku. ZagotowaÄ? wodÄ? z solÄ?. SporzÄ?dziÄ? ciasto, nadziaÄ?, wyrobiÄ? i ugotowaÄ? knedle, polaÄ? s??oninÄ? lub mas??em. WydaÄ? zaraz po ugotowaniu. Zamiast gotowanego miÄ?sa mo??na do nadzienia dodaÄ? zmielonÄ? kie??basÄ? (zwyczajnÄ?).
|