1 kg surowych obranych ziemniak??w mÄ?czystych
30 dag ziemniak??w ugotowanych
5 dag s??oniny do okraszenia
s??l |
Surowe ziemniaki obraÄ?, zetrzeÄ? do miski na tarce o drobnych oczkach: Gdy miazga podp??ynie sokiem, odcisnÄ?Ä? go, miazgÄ? od??o??yÄ?, sok po ustaniu zlaÄ?. Pozosta??Ä? na dnie miski mÄ?czkÄ? ziemniaczanÄ? wymieszaÄ? z odci??niÄ?tÄ? miazgÄ?, dodaÄ? mia??ko roztarte, ugotowane ziemniaki i s??l. Z ciasta wyrabiaÄ? ma??e kulki, maczajÄ?c rÄ?ce w mÄ?ce. ZagotowaÄ? wodÄ? z solÄ?, w??o??yÄ? tyle klusek, aby swobodnie p??ywa??y, nakryÄ? i powoli ugotowaÄ? (gotujÄ? siÄ? d??ugo). ZrobiÄ? pr??bÄ?, gdy kluski ugotowane, odcedziÄ? i zaraz podawaÄ? okraszone s??oninÄ?. Kluski te mo??na podaÄ? z cebulÄ? lekko zrumienionÄ? na s??oninie.
|