1 kg surowych mÄ?czystych ziemniak??w
30 dag ziemniak??w ugotowanych
s??l
Nadzienie:
50 dag t??ustego miÄ?sa (baranina, wo??owina)
majeranek
pieprz
s??l
3 dag t??uszczu
3 dag cebuli
s??l
5 dag s??oniny do polania |
SporzÄ?dziÄ? nadzienie: cebulÄ? pokrajaÄ? drobno, lekko zrumieniÄ? z t??uszczem. MiÄ?so op??ukaÄ?, odcisnÄ?Ä? z wody, zemleÄ?, wymieszaÄ? z cebulÄ? i przyprawami. SporzÄ?dziÄ? ciasto: Surowe ziemniaki zetrzeÄ? do miski na tarce o drobniutkich oczkach. Gdy miazga podp??ynie sokiem, odcisnÄ?Ä? g4, miazgÄ? od??o??yÄ?; gdy sok ustoi siÄ?, zlaÄ? ostro??nie. Pozosta??Ä? na dnie miski mÄ?czkÄ? ziemniaczanÄ? wymieszaÄ? z odci??niÄ?tÄ? miazgÄ?, dodaÄ? mia??ko roztarte, ugotowane ziemniaki i s??l. Z tego ciasta wyrabiaÄ? placuszki, nak??adaÄ? nadzienie, zlepiÄ? starannie i wyrobiÄ? okrÄ?g??e, pyzy wielko??ci du??ego orzecha w??oskiego. Pyzy z surowych ziemniak??w gotuje siÄ? d??ugo, dlatego lepiej kszta??towaÄ? niezbyt du??e sztuki. ZagotowaÄ? wodÄ? z solÄ?, w??o??yÄ? pyzy i powoli je ugotowaÄ?; przed odcedzeniem przekrajaÄ? i sprawdziÄ?, czy sÄ? ugotowane. Ugotowane pyzy wyjÄ?Ä? ??y??kÄ? cedzakowÄ? na cedzak, osÄ?czyÄ? i podaÄ? polane s??oninÄ? ze skwarkami. Mo??na je po polaniu wstawiÄ? do piekarnika i trochÄ? obsuszyÄ? przyrumieniajÄ?c ich powierzchniÄ?.
|