Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Lemieszka z mÄ?ki

50 dag mÄ?ki pszennej razowej lub mÄ?ki 80%
1/2 litra wody
5 dag s??oniny lub mas??a do polania
s??l
MÄ?kÄ? wsypaÄ? do garnka. ZagotowaÄ? wodÄ? z solÄ? i wlewaÄ? jÄ? cienkim strumieniem do mÄ?ki, silnie rozcierajÄ?c drewnianÄ? ??y??kÄ?, aby nie potworzy??y siÄ? grudy. MasÄ? ucieraÄ? ??y??kÄ? podgrzewajÄ?c jÄ?, ma ona byÄ? pulchna i jednolicie rozklejona, nie lejÄ?ca siÄ? ani kruszÄ?ca; w miarÄ? potrzeby dodaÄ? trochÄ? wody i ciasto wyrobiÄ? ??y??kÄ? w garnku na gorÄ?cej p??ycie. Gdy mÄ?ka wch??onie wszystkÄ? wodÄ?, naczynie z lemieszkÄ? nakryÄ? i odstawiÄ? na chwilÄ? na brzeg p??yty, aby ciasto dogotowa??o siÄ? ("dosz??o"). LemieszkÄ? wy??o??yÄ? na p????misek ??y??kÄ? zwil??onÄ? w t??uszczu, polaÄ? s??oninÄ? lub mas??em. PodawaÄ? ze s??odkim lub kwa??nym mlekiem.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design