1 kg ziemniak??w
25 dag mÄ?ki pszennej lub ??ytniej razowej lub mÄ?ki 80%
s??l
woda
4 dag s??oniny |
Obrane ziemniaki zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, posoliÄ?, ugotowaÄ?. Ziemniaki nie odcedzajÄ?c rozetrzeÄ? i sypaÄ? na wrzÄ?tek mÄ?kÄ?, silnie rozcierajÄ?c masÄ? w garnku (na gorÄ?cej p??ycie kuchennej). Gdy potrawa zatraci zapach surowizny, wyk??adaÄ? na p????misek, kszta??tujÄ?c ??y??kÄ? zgrabne p????kule. PodawaÄ? okma9zone s??oninÄ? i posypane, pokruszonym serem, z kwa??nym lub s??odkim mlekiem. LemieszkÄ? tÄ? mo??na tak??e sporzÄ?dziÄ? z mÄ?ki ja??niejszej, "bu??kowej".
|