Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Lemieszka z ziemniakami

1 kg ziemniak??w
25 dag mÄ?ki pszennej lub ??ytniej razowej lub mÄ?ki 80%
s??l
woda
4 dag s??oniny
Obrane ziemniaki zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, posoliÄ?, ugotowaÄ?. Ziemniaki nie odcedzajÄ?c rozetrzeÄ? i sypaÄ? na wrzÄ?tek mÄ?kÄ?, silnie rozcierajÄ?c masÄ? w garnku (na gorÄ?cej p??ycie kuchennej). Gdy potrawa zatraci zapach surowizny, wyk??adaÄ? na p????misek, kszta??tujÄ?c ??y??kÄ? zgrabne p????kule. PodawaÄ? okma9zone s??oninÄ? i posypane, pokruszonym serem, z kwa??nym lub s??odkim mlekiem. LemieszkÄ? tÄ? mo??na tak??e sporzÄ?dziÄ? z mÄ?ki ja??niejszej, "bu??kowej".
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design