50 dag mÄ?ki pszennej lub gryczanej
5 dag mas??a
1/2 litra wody
20 dag sera bia??ego lub twarogu:
s??l |
MÄ?kÄ? zrumieniÄ? w piekarniku na kolor z??oty, czÄ?sto mieszajÄ?c. ZagotowaÄ? wodÄ? z solÄ?. GorÄ?cÄ? mÄ?kÄ? wsypaÄ? do garnka, postawiÄ? go na gorÄ?cej p??ycie i do mÄ?k wlewaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?; wybijajÄ?c ciasto mocno p??askÄ? ??y??kÄ?, .??by nie by??o grudek; pra??ucha ma byÄ? pulchna, nie kruszÄ?ca siÄ?. ?y??kÄ? sto??owÄ? zanurzyÄ? w ma??le, k??a??Ä? niÄ? ma??e kawa??ki pra??uchy na p????misek, polaÄ? mas??em, posypaÄ? serem. PodawaÄ? z mlekiem s??odkim lub kwa??nym.
|