2 ??????tka
1/4 szklanki wady
1/2 szklanki mleka
2 bia??ka (piana)
8 dag mÄ?ki
sk??rka ze s??oniny do smarowania patelni
s??l |
??????tka, mleko i mÄ?kÄ? wymieszaÄ? starannie mÄ?tewkÄ?, aby nie by??o grudek, dodaÄ? wodÄ? i s??l, wymieszaÄ?. UbiÄ? pianÄ?, do ubitej piany wlewaÄ? powoli ciasto, mieszajÄ?c trzepaczkÄ?. GorÄ?cÄ? patelniÄ? natrzeÄ? s??oninÄ?, by ca??a powierzchnia by??a l??niÄ?ca. NalaÄ? ciasto na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, zlaÄ? zbywajÄ?cÄ? resztÄ? z powrotem do naczynia; sma??yÄ? do??Ä? grube nale??niki; gdy ciasto przestanie parzyÄ?, odwr??ciÄ? palcami (lub ??opatkÄ?). Przysma??yÄ? z drugiej strony, wy??o??yÄ? na talerz odwr??cony dnem do g??ry. Nale??niki sma??yÄ? podk??adajÄ?c pod patelniÄ? p??ytkÄ? azbestowÄ?. Z tej porcji otrzymuje siÄ? 8 nale??nik??w (z patelni 18 cm ??rednicy). StosowaÄ? do szpinaku, s??odkich dodatk??w (marmolada, sorbet sur??wkowy itp.). Nale??niki z pianÄ? najlepiej sma??yÄ? r??wnocze??nie na dw??ch patelniach, gdy?? piana stojÄ?c d??u??szy czas opada i ostatnie nale??niki nie majÄ? ju?? odpowiedniej pulchno??ci.
|