4 ??????tka
12-15 dag mÄ?ki
4 dag cukru
6 dag mas??a do sma??enia
30 dag gÄ?stej ??mietany
3 dag cukru do posypania lub konfitura z r????y albo truskawek do prze??o??enia
s??l
4 bia??ka (piana) |
UtrzeÄ? ??????tka z cukrem, dodaÄ? ??mietanÄ?, s??l i mÄ?kÄ?, wymieszaÄ?. UbiÄ? pianÄ?, wymieszaÄ? wlewajÄ?c ciasto do piany. RozgrzaÄ? mas??o na patelni. Na ka??dy nale??nik odmierzyÄ? 1/5 czÄ???Ä? ciasta, wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozsmarowaÄ?. Pod patelniÄ? pod??o??yÄ? p??ytkÄ? azbestowÄ?. Nale??niki sma??yÄ? powoli pod przykryciem, tylko z jednej strony lekko rumieniÄ?c ad spodu. Nale??niki uk??adaÄ? jeden na drugim, nie usma??onÄ? stronÄ? na wierzch. Ka??dy?? nale??nik posypaÄ? cukrem z waniliÄ? lub cukrem ze sk??rkÄ? cytrynowÄ? i paroma kroplami soku z cytryny, albo smarowaÄ? odsÄ?czonÄ? konfiturÄ? aromatycznÄ?. U??o??one nale??niki oblaÄ? syropem z konfitur lub posypaÄ? cukrem z waniliÄ?. PodawaÄ? gorÄ?ce, natychmiast po usma??eniu na okrÄ?g??ym p????misku. Z tego ciasta mo??na sma??yÄ? racuszki, zlepiaÄ? d??emem po dwa i podaÄ? posypane cukrem z waniliÄ?.
|