Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Racuszki dro??d??owe

Rozczyn:
2 dag dro??d??y
1 dag cukru
mleko
Ciasto:
3 ??????tka
5 dag cukru
25 dag mÄ?ki
1/2 szklanki mleka
3 bia??ka (piana)
4 dag t??uszczu
sk??rka cytrynowa
s??l
ok. 7 dag t??uszczu (smalcu) do sma??enia
20 dag marmolady
3 dag cukru z waniliÄ? do posypania
ZarobiÄ? rozczyn, postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. UtrzeÄ? ??????tka z cukrem, do ??????tek dodaÄ? przesianÄ? mÄ?kÄ?, wyro??niÄ?ty rozczyn, podgrzane mleko, s??l sk??rkÄ? cytrynowÄ?. WybijaÄ? ciasto ??y??kÄ? dotÄ?d, dop??ki nie bÄ?dzie od niej odchodzi??o. R??wnocze??nie dodawaÄ? po trochu do ciasta roztopiony t??uszcz, wyrabiajÄ?c; nastÄ?pnie ciasto po??Ä?czyÄ? z pianÄ?, wymieszaÄ? postawiÄ? do wyro??niÄ?cia. Wyro??niÄ?te ciasto sma??yÄ? na do??kownicy, nape??niajÄ?c wg??Ä?bienia do po??owy; sma??yÄ? powoli z obu stron (lub sma??yÄ? okrÄ?g??e jednakowe racuszki na patelni). Po usma??eniu zlepiaÄ? po dwa racuszki z marmoladÄ?, posypaÄ? cukrem waniliowym. PodawaÄ? na gorÄ?co, na okrÄ?g??ym p????misku wprost z patelni.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design