5 dag dro??d??y
50 dag mÄ?ki pszennej
25 dag mÄ?ki gryczanej
ok. 3/4 litra ciep??ego mleka
1/2 szklanki stopionego mas??a
s??l
4 ??????tka
4 bia??ka
ok. 10 dag mas??a do sma??enia |
Dro??d??e rozmieszaÄ? z mlekiem, dodaÄ? mÄ?kÄ? pszennÄ? i gryczanÄ?, i zarobiÄ? ciasto. Gdy sk??adniki po??Ä?czÄ? siÄ?, ciasto postawiÄ? w ciep??ym miejscu na. Trzy godziny, mieszajÄ?c za ka??dym razem, gdy ciasto wyro??nie. Po trzech godzinach do ciasta dodaÄ? stopione mas??o, ??????tka i szczyptÄ? soli, ciasto wybiÄ? starannie ??y??kÄ?, wymieszaÄ? z pianÄ? i postawiÄ? do wyrastania na 10 min. RozgrzaÄ? 2-3 ma??e patelenki, wlaÄ? po ??y??eczce mas??o i na to wlewaÄ? po trochu pieniste ciasto zebrane ma??Ä? ??y??kÄ? wazowÄ? z samego wierzchu. Bliny majÄ? byÄ? niemal tak cienkie jak nale??niki. Bliny sma??yÄ? na miernym cieple i nie na otwartym p??omieniu (na p??ytce azbestowej). Gdy bliny zrumieniÄ? si?? lekko z jednej strony, podwa??yÄ? je no??em, na patelni?? wlaÄ? 1/2 ??y??eczki mas??a, bliny odwr??ciÄ? i sma??yÄ? z drugiej strony. Bliny wyk??adaÄ? na talerz umieszczony nad garnkiem z gorÄ?cÄ? wodÄ? i trzymaÄ? po usma??eniu przykryte drugim talerzem, aby nie styg??y, nie obsycha??y i nie opad??y. Najlepiej podawaÄ? je do sto??u po kilka ??wie??o usma??onych. PodawaÄ? z mas??em zrumienionym i posiekanym ??ledziem lub ze ??mietanÄ? w sosjerce.
|