30 dag jab??ek
Ciasto:
25 dag mÄ?ki
1 szklanka wody
2 ??????tka
2 ??y??ki oleju
2 bia??ka (piana)
s??l
ok. 7 dag t??uszczu do sma??enia
5 dag cukru waniliowego |
Jab??ka op??ukaÄ?, obraÄ?, wydrÄ???yÄ? ??y??eczkÄ? gniazda nasienne, pokrajaÄ? na grube krÄ???ki. Do mÄ?ki wlaÄ? wodÄ?, dodaÄ? ??????tka, olej, s??l; ciasto starannie wyrabiaÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ?. Gdy masa jest ju?? dobrze wyrobiona, ciasto wymieszaÄ? z ubitÄ? pianÄ?. RozgrzaÄ? t??uszcz. Ka??dy krÄ???ek jab??ka wbiÄ? na widelec, zanurzyÄ? w cie??cie, wyjÄ?Ä?, a gdy trochÄ? ocieknie, sma??yÄ? powoli, rumieniÄ?c z obu stron. Po usma??eniu wyjÄ?Ä? szpikulcem, wy??o??yÄ? na talerz. P??ki gorÄ?ce posypaÄ? cukrem z waniliÄ? i zaraz podawaÄ?, aby ciasto nie zwilgotnia??o od pary wydzielajÄ?cej siÄ? z jab??ek.
|