Ciasto:
12 dag mÄ?ki
10 dag margaryny
2 ??y??ki s??odkiej ??mietanki lub skondensowanego mleka
s??l
Pokrywa:
6-10 dag gotowanej szynki
5 dag ementalera lub innego ??agodnego ??????tego sera
5-8 pieczarek
2 jajka
??y??eczka mÄ?ki
??y??eczka margaryny lub oleju
p???? szklanki s??odkiej ??mietanki
pieprz
s??l |
Sk??adniki ciasta szybko wymieszaÄ?, zagnie??Ä? i wstawiÄ? do lod??wki na 30 min. SzynkÄ? pokrajaÄ? w cienkie plastry, a potem w pasemka. Obrane pieczarki posiekaÄ? i przesma??yÄ? w ??y??eczce t??uszczu. Ser zetrzeÄ? na tarce jarzynowej o grubych otworach. Ma??Ä? blaszkÄ? lub tortownicÄ? wysmarowaÄ? t??uszczem, sp??d wy??o??yÄ? przygotowanym ciastem (warstwa powinna byÄ? dosyÄ? cienka). Na cie??cie u??o??yÄ? szynkÄ?, pieczarki i ser. Jajka roztrzepaÄ? widelcem, dodajÄ?c ??y??eczkÄ? mÄ?ki i ??mietankÄ?. DodaÄ? te?? trochÄ? pieprzu i soli. MieszaninÄ? polaÄ? przygotowany piero??ek. WstawiÄ? do nagrzanego piekarnika na 20-30 min. PodawaÄ? na gorÄ?co z zielonÄ? sa??atÄ? albo po ostudzeniu jako przekÄ?skÄ?.
|