20 dag bekonu
6 jajek, ??y??ka mÄ?ki
2 szczypty soli
p???? szklanki mleka
2 ??y??ki drobno posiekanego szczypiorku |
Bekon pokrajaÄ? na niezbyt cienkie plastry i przesma??yÄ? na patelni. Jajka i mÄ?kÄ? ubiÄ? trzepaczkÄ?, dodaÄ? s??l, mleko i jeszcze ubijaÄ?, po czym wymieszaÄ? z posiekanym szczypiorkiem. GotowÄ? masÄ? wylaÄ? na patelniÄ? z przesma??onym boczkiem i sma??yÄ? na wolnym ogniu. Brzeg omletu podnosiÄ? drewnianÄ? ??opatkÄ?, aby masa jajeczna mog??a sp??ywaÄ? na dno. Przed ko??cem sma??enia, przykryÄ? na chwilÄ? patelniÄ?, aby ??ciÄ???y siÄ? tak??e jajka na wierzchu. PodawaÄ? z zielonÄ? sa??atÄ? i ziemniakami.
|