25 dag szpinaku
szklanka mleka
2 jajka
5 ??y??ek mÄ?ki
2 ??y??ki topionego mas??a
??y??eczka cukru
p???? ??y??eczki utartej ga??ki muszkato??owej
szczypta soli
t??uszcz do smarowania patelni |
OziÄ?bione mas??o wy??o??yÄ? na stolnicÄ? i posiekaÄ? tasakiem razem z mÄ?kÄ?. Jajko wymieszaÄ? ze ??mietanÄ? i dodaÄ? do ciasta. Szybko zagnie??Ä?, utoczyÄ? kulÄ? i och??odziÄ? ciasto w lod??wce. MÄ?kÄ?, mleko, topione mas??o, ga??kÄ? muszkato??owÄ? i s??l ubiÄ? trzepaczkÄ? sprÄ???ynowÄ? na jednolitÄ? masÄ? i odstawiÄ? na 1 godz. Jajka utrzeÄ? z cukrem, szpinak sparzyÄ?, posiekaÄ? jak najdrobniej, wymieszaÄ? z przygotowanÄ? masÄ?. Sma??yÄ? cienkie nale??niki na patelni lekko posmarowanej t??uszczem. PodawaÄ? natychmiast z herbatÄ? lub zimnym mlekiem.
|