Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Placek z cebulÄ?

Ciasto:
25 dag mÄ?ki
5 dag mas??a lub margaryny
??y??ka cukru
4-5 ??y??ek mleka
2 dag dro??d??y
s??l
Pokrycie:
75 dag cebuli
10 dag s??oniny
2 jajka
kminek
s??l
Mleko lekko rozgrzaÄ? i rozmieszaÄ? w nim dro??d??e. Mas??o stopiÄ?. Do przesianej mÄ?ki wlaÄ? dro??d??e i t??uszcz, starannie wymieszaÄ? i odstawiÄ? w ciep??e miejsce, aby ciasto wyros??o. Potem kr??tko wyrobiÄ? i rozwa??kowaÄ? na do??Ä? gruby placek, prze??o??yÄ? na wysmarowanÄ? t??uszczem blachÄ? i postawiÄ? w cieple do ponownego wyro??niÄ?cia. CebulÄ? posiekaÄ? i kr??tko przesma??yÄ? razem z drobno pokrajanÄ? s??oninÄ?. Jajka ugotowaÄ? na twardo, obraÄ?, posiekaÄ?, dodaÄ? do ostudzonej masy cebulowej, przyprawiÄ? kminkiem i solÄ?, wymieszaÄ?. Na podro??niÄ?tym cie??cie rozsmarowaÄ? r??wnÄ? warstwÄ? przygotowanÄ? masÄ? i wstawiÄ? do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w ??redniej temperaturze (180-200?C) ok. 30 min. Na st???? podawaÄ? gorÄ?cy placek, pokrajany w kwadraty. Stanowi on doskona??y dodatek do piwa.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design