20 dag ziemniak??w
10 dag kaszy manny
kilka kromek bu??ki paryskiej
2 szklanki mleka
??y??ka mas??a lub margaryny
s??l |
Ziemniaki obraÄ?, umyÄ?, zetrzeÄ? na tarce o drobnych otworach i odcisnÄ?Ä? z soku. W mleku ugotowaÄ? kaszÄ? mannÄ? i jeszcze gorÄ?cÄ? wymieszaÄ? z tartymi ziemniakami. Kromki bu??ki pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ? i obsma??yÄ? w t??uszczu. MasÄ? ziemniaczanÄ? wyrobiÄ?, dodajÄ?c trochÄ? soli. RÄ?koma maczanymi w zimnej wodzie formowaÄ? niewielkie placuszki, na ka??dym po??o??yÄ? po kilka kostek przyrumienionej bu??ki, zlepiaÄ? i formowaÄ? knedle. GotowaÄ? w osolonej wodzie przez 15-20 min. WyjmowaÄ? cedzakiem i podawaÄ? jako dodatek do pieczonych miÄ?s lub z sosami albo topionÄ? s??oninÄ? jako samodzielne danie.
|