60 dag mÄ?ki
szklanka mleka
3 dag dro??d??y
10 dag margaryny
3 ??????tka
??y??eczka cukru
s??l
Nadzienie:
70 dag ??wie??ych grzyb??w (mogÄ? byÄ? pieczarki) lub 10 dag suszonych borowik??w
??y??ka mas??a lub margaryny
2 jajka
ma??a cebula
s??l
pieprz |
Podgrzane mleko, dro??d??e, cukier i po??owÄ? mÄ?ki dobrze rozmieszaÄ? w misce i postawiÄ? w ciep??ym miejscu na ok.1 godz. Gdy zaczyn podro??nie i opadnie, dodaÄ? roztarte ??????tka, resztÄ? mÄ?ki, szczyptÄ? soli i wyrobiÄ?. WlaÄ? stopiony t??uszcz i wyrabiaÄ? dalej, a?? ciasto bÄ?dzie odstawa??o od rÄ?ki. PrzykryÄ? je ??ciereczkÄ? i odstawiÄ? do wyro??niÄ?cia. W tym czasie przygotowaÄ? nadzienie. Grzyby oczy??ciÄ?. Je??li sÄ? to pieczarki, pokrajaÄ? i przesma??yÄ? w t??uszczu. Inne grzyby ??wie??e nale??y obgotowaÄ?, suszone moczyÄ? przez noc i dopiero przesma??yÄ?. Do przesma??onych grzyb??w dodaÄ? posiekanÄ? cebulÄ? i - tak??e posiekane - jajka na twardo, przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. Wyro??niÄ?te ciasto podzieliÄ? na 2 czÄ???ci i rozwa??kowaÄ? je na p??aty o grubo??ci 1 cm. Przenie??Ä? na wa??ku na wyt??uszczonÄ? blachÄ?. Na jednym kawa??ku ciasta u??o??yÄ? nadzienie uformowane w gruby wa??ek, zawinÄ?Ä?, brzegi zacisnÄ?Ä?, kulebiak u??o??yÄ? na blasze szwem do spodu. Z drugiego p??ata ciasta wyciÄ?Ä? paski i ozdobiÄ? kulebiak kratkÄ? albo pier??cieniami, przyklejajÄ?c poszczeg??lne elementy bia??kiem. Ostatecznie uformowany kulebiak odstawiÄ? do wyro??niÄ?cia, posmarowaÄ? rozbe??tanym jajkiem i nak??uÄ? w kilku miejscach patyczkiem lub widelcem. Piec w temperaturze 220C przez ok.1 godz. Upieczony przenie??Ä? na deskÄ? i pokrajaÄ? w plastry.
|