40 dag mÄ?ki
1 /2 I mleka
2-3 jajka
4 dag masta
1,5 dag dro??d??y
p???? ??y??eczki cukru
s??l
olej do sma??enia |
W szklance podgrzanego mleka rozpu??ciÄ? dro??d??e i wymieszaÄ? z po??owÄ? mÄ?ki. PostawiÄ? w cieple, aby rozczyn podr??s??. Gdy to siÄ? stanie, dodaÄ? pozosta??Ä? mÄ?kÄ?, resztÄ? podgrzanego mleka z wymieszanymi w nim ??????tkami, stopionym mas??em, solÄ? i cukrem. Dobrze wymieszaÄ? i zn??w odstawiÄ? w ciep??e miejsce, aby ciasto podros??o. Przed sma??eniem ubiÄ? bia??ka na sztywnÄ? pianÄ?, dodaÄ? do ciasta, ostro??nie wymieszaÄ? i od razu sma??yÄ? cienkie bliny na rozgrzanym oleju. PodawaÄ? ze ??mietanÄ? lub konfiturÄ? z bor??wek.
|