Kuchnia w??oska
KOPYTKA
600 g ziemniak??w
120 g mÄ?ki
s??l
DO PRZYPRAWIENIA
100 g sosu z miÄ?sa duszonego w winie barolo
50 g tartego parmezanu |
Umyte ziemniaki gotowaÄ? w ??upinach 20 minut, a nastÄ?pnie obraÄ? i dwukrotnie przepu??ciÄ? przez maszynkÄ?. DodaÄ? mÄ?kÄ?, s??l i starannie wymieszaÄ?. Wyrobione ciasto rozwa??kowaÄ? na d??ugie paski, szeroko??ci oko??o 5 cm. Paski ciasta pociÄ?Ä? na kawa??ki (kopytka), a ich powierzchnie lekko docisnÄ?Ä? tarkÄ?. Kopytka gotowaÄ? w du??ej ilo??ci osolonej wody. WrzucaÄ? je na wrzÄ?tek i wyjmowaÄ? ??y??kÄ? durszlakowÄ? w chwilÄ? po wyp??yniÄ?ciu na powierzchniÄ? wody. PodawaÄ? gorÄ?ce z sosem miÄ?snym i parmezanem.
|