Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Polenta zapiekana

Kuchnia w??oska
POLENTA
400 g kaszki kukurydzianej
1 I wody
s??l

POZOSTA?E SK?ADNIKI
150 g pieczeni
100 g tartego parmezanu
80 g mas??a
3 ??y??ki mleka
PolentÄ? najlepiej gotowaÄ? w miedzianym garnku, nie ocynowanym, wsypujÄ?c powoli kaszkÄ? kukurydzianÄ? na wrzÄ?cÄ? osolonÄ? wodÄ? i stale mieszajÄ?c drewnianÄ? ??y??kÄ? lub ??opatkÄ?, ca??y czas w jednym kierunku. Polenta uzyskuje w??a??ciwÄ? konsystencjÄ? po oko??o 40 minutach. UgotowanÄ? polentÄ? wy??o??yÄ? na kuchennÄ? deskÄ? nadaÄ? jej po??Ä?dany kszta??t za pomocÄ? zwil??onej drewnianej ??opatki i pociÄ?Ä? ??y??kÄ? lub grubszÄ? nitkÄ? na niezbyt grube plastry. Piecze?? drobno posiekaÄ?. Mas??o (60 g) roztopiÄ? w rondelku. W naczyniu ??aroodpornym wysmarowanym mas??em uk??adaÄ? kolejno p??aty polenty, polewajÄ?c ka??dy roztopionym mas??em, posypujÄ?c posiekanÄ? pieczeniÄ?, parmezanem i skrapiajÄ?c mlekiem. Ostatni, wierzchni p??at polaÄ? tylko roztopionym mas??em. Naczynie z polentÄ? w??o??yÄ? na godzinÄ? do piekarnika o temperaturze 150"C. PotrawÄ? podawaÄ? gorÄ?cÄ?, bezpo??rednio po1 wyjÄ?ciu z piekarnika.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design