Kuchnia w??oska
8 kawa??k??w polenty
600 g solonego dorsza
50 g mÄ?ki
2 ??wie??e pomidory
1 du??a cebula
1 zÄ?bek czosnku
1 ??y??ka posiekanej natki pietruszki
8 ??y??ek oliwy z oliwek |
PolentÄ? ugotowaÄ? wed??ug poprzedniego przepisu. Dorsza moczyÄ? 12 godzin, zmieniajÄ?c wodÄ? co 4 godziny. NastÄ?pnie pokroiÄ? rybÄ? na kawa??ki, oczy??ciÄ? ze sk??ry i o??ci, dobrze odsÄ?czyÄ? z wody, obtoczyÄ? w mÄ?ce i sma??yÄ? z 6 ??y??kami oliwy oko??o p???? godziny. PokrojonÄ? drobno cebulÄ?, czosnek i pomidory dusiÄ? na patelni z 2 ??y??kami oliwy przez 15 minut. Do tego sosu w??o??yÄ? kawa??ki usma??onego dorsza i posiekanÄ? pietruszkÄ?. Po 3 minutach gotowania podawaÄ? rybÄ? na gorÄ?co z kawa??kami polenty. |