Kuchnia w??oska
CIASTO
250 g mÄ?ki tortowej
150 g mÄ?ki krupczatki
1 ??????tko
3 jajka
100 g mÄ?ki kukurydzianej
s??l
DO PRZYPRAWIENIA
60 g bia??ych trufli
60 g parmezanu
50 g mas??a
szczypta ga??ki muszkato??owej
s??l i pieprz |
Z mÄ?ki tortowej i krupczatki uformowaÄ? kopczyk z wg??Ä?bieniem, do kt??rego wlaÄ? roztrzepane widelcem jajka i ??????tko i doda?? szczyptÄ? soli. MÄ?kÄ? poczÄ?tkowo mieszaÄ? z jajkami widelcem, a nastÄ?pnie zagniataÄ? rÄ?kami przez 10 minut. Wyrobione ciasto rozwa??kowaÄ? bardzo cienko i pokroiÄ? na trzydziestocentymetrowe paski. Paski sk??adaÄ? trzy- lub czterokrotnie i kroiÄ? ponad trzymilimetrowej szeroko??ci makaron, rozk??adajÄ?c go na p????tnie posypanym mÄ?kÄ? kukurydzianÄ?. Makaron gotowaÄ? 5 minut. W tym czasie roztopiÄ? w rondlu mas??o, przyprawiÄ? je solÄ?, pieprzem i ga??kÄ? muszkato??owÄ?. Ugotowany i odcedzony makaron prze??o??yÄ? do rondla z roztopionym i przyprawionym mas??em i mieszaÄ?- przez minutÄ? na du??ym ogniu. DodaÄ? parmezan. Porcje makaronu po na??o??eniu na talerze posypaÄ? pokrojonymi cieniutko truflami.
|