Kuchnia w??oska
400 g mÄ?ki z ciecierzycy
10 ??y??ek oliwy z oliwek o ??agodnym smaku
s??l i ??wie??o zmielony bia??y pieprz |
Do rondla wlaÄ? nieco ponad 1 I wody, a nastÄ?pnie wsypaÄ? do niego mÄ?kÄ? z ciecierzycy. Ca??o??Ä? wymieszaÄ? i odstawiÄ? na oko??o 3 godziny, by mÄ?ka napÄ?cznia??a. Gdy na powierzchni wody powstanie piana, zebraÄ? jÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, po czym mÄ?kÄ? posoliÄ? i dok??adnie wymieszaÄ?, by mia??a jednolitÄ? konsystencjÄ?. Do du??ej tortownicy wlaÄ? oliwÄ? (placek powinien mieÄ? oko??o 1 cm wysoko??ci), dodaÄ? mÄ?kÄ?, mieszajÄ?c tak d??ugo, a?? oliwa wyp??ynie na wierzch. Piec w temperaturze 200"C. Placek bÄ?dzie gotowy, gdy na jego powierzchni powstanie sk??rka z??otego koloru. Tu?? przed podaniem placek opr??szyÄ? bia??ym pieprzem.
|