Kuchnia w??oska
CIASTO NA ?AZANKI
200 g mÄ?ki pszennej
20 g obranej ze sk??ry i rozdrobnionej kie??basy
200 g r????nych ??wie??ych zi???? (natka pietruszki, bazylia, lebiodka, estragon)
1 ??y??ka wazowa letniej wody
1 jajko
s??l
DO PRZYPRAWIENIA
8 ??y??ek sosu pieczeniowego
50 g tartego parmezanu |
Zio??a dok??adnie oczy??ciÄ?, umyÄ? i na kilka minut w??o??yÄ? do osolonej, gorÄ?cej wody, a nastÄ?pnie przecedziÄ?, wycisnÄ?Ä? i drobno pokroiÄ?. Na stolnicÄ? wysypaÄ? mÄ?kÄ?, a do utworzonego w ??rodku do??ka wlaÄ? roztrzepane jajko i wsypaÄ? szczyptÄ? soli. DodaÄ? rozdrobnionÄ? kie??basÄ? i zio??a. Ciasto wyrabiaÄ?, dolewajÄ?c stopniowo wody. Gdy masa bÄ?dzie g??adka i jednolita, uformowaÄ? z niej kulÄ? i od??o??yÄ? na 30 minut, by ciasto odpoczÄ???o. Po up??ywie tego czasu z ciasta zrobiÄ? placek, cienko go rozwa??kowaÄ? i pociÄ?Ä? na paski szeroko??ci 1 cm. Gotowy makaron pozostawiÄ? na 5 godzin do wyschniÄ?cia. GotowaÄ? w du??ej ilo??ci osolonej wody. Po ugotowaniu przyprawiÄ? sosem pieczeniowym i parmezanem.
|